TUDÁSTÁR

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A HŐSZIGETELÉSRŐL

Mi is az a hőszigetelés?

A hőszigetelő rendszereket meglévő és új épületek falainak külső hőszigetelésére fejlesztették ki.

Napjainkban a leginkább elterjedtek a polisztirol (EPS) alapú és a kőzetgyapot alapú homlokzati hőszigetelő rendszerek. Mindkét hőszigetelő rendszer alkalmazható régi és új homlokzatok szigetelésére. Ezeket a hőszigetelő rendszereket kizárólag külső fali hőszigetelésreajánlott felhasználni mert a belső oldali hőszigeteléspenészedéshez vezet!

Hőszigetelő rendszer alkalmazása esetén a falszerkezeteken akár 70%-kal csökkenthető a hőveszteség.

Hogyan válasszunk hőszigetelő rendszert?

Több évtizede már, hogy az épületeket homlokzati hőszigetelő rendszerrel látják el. Ezzel az innovatív megoldással jelentős energiamegtakarítás érhető el és a belső klíma is kellemessé tehető. A technológia minden típusú épület esetében alkalmazható, akár tégla, akár panel, akár könnyűszerkezetes házról van szó. Az elmúlt évtizedekben a hőszigetelő rendszerek is fejlődtek, nagyobb teljesítményre képesek.

Érdemes szakemberrel megterveztetnie, milyen típusú és teljesítményű hőszigetelő rendszerre van szüksége. Új építés esetén az épületnek meg kell felelnie a mindenkor érvényben lévő hőtechnikai előírásoknak, de a kívánt cél elérése érdekében az utólagos homlokzati hőszigetelésnél is érdemes úgy megválasztani a hőszigetelés típusát és vastagságát, mint ha új építésről lenne szó. Annál is inkább, mert az utólagos szigetelésekre vonatkozó hőtechnikai előírások szigorodni fognak az elkövetkezendő években. Nem érdemes spórolni a hatékonyságon.

GONDOLKODJUNK RENDSZERBEN!

A homlokzati hőszigetelő rendszer az érvényes előírások alapján készletnek minősül, ami azt jelenti, hogy a rendszerelemeket a gyártó úgy állítja össze, hogy azok egymásra épülnek, és ezzel érik el az előírásszerű teljesítményt. A gyártó által összeállított rendszer elemeit más-más termékkel helyettesítve a minőség nem garantált, és nem adható az ilyen hőszigetelésre rendszergarancia sem.

Homlokzati hőszigetelő rendszer rétegrendje (faltól kifele): ragasztó tapasz (pont-perem módszerrel), hőszigetelő lemez, dübel, erősítő háló ragasztó tapasszal rögzítve, alapozó, színezett vékonyvakolat.

RENDSZERGARANCIA? IGEN!

A homlokzati hőszigetelő rendszerekre vonatkozóan a Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség (MÉSZ) irányelveket fogalmazott meg, amely innen tölthető le: MÉSZ műszaki irányelv, és kivitelezési irányelveket is megfogalmazott: Hőszigetelő rendszerek kivitelezési irányelve.

GYAKORI KÉRDÉSEK

kérdése van? lépjen velünk kapcsolatba!

24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.