ÜDVÖZÖLJÜK A BL ÉPKER HŐSZIGETELŐ SEGÉDLET ÉS KALKULÁTOR OLDALÁN!

Alkalmazásával tartós épületszerkezeteket, komfortos, gazdaságosan működtethető, esztétikus épületeket kapunk, és költséghatékonyan alkalmazhatók az alacsony energiaigényű, a közel nulla energiafelhasználású vagy passzívházaknál is.

  • Jelentős fűtési költség megtakarítás
  • Kellemes klíma a lakásban, egyenletes hőmérséklet eloszlás
  • Vékonyabb falszerkezet, aminek révén akár 4 m²-t is elérheti a lakótér megtakarítás
  • Egyszerű, könnyű kivitelezés
  • Környezetbarát megoldás
 

A homlokzatok talajjal érintkező része a lábazat. Itt a fokozott mechanikai igénybevétel és a jelentős nedvességhatás miatt nagyobb teljesítményű hőszigetelő anyag beépítése szükséges.

A talajban levő szerkezetek hővesztesége ugyan kisebb, mint az időjárás viszontagságainak közvetlen kitett más épületrészeké, de a hőszigetelésnek teljes körűnek kell lennie, így a talajjal közvetlenül érintkező szerekzeteknél sem lehet elhanyagolni.

A fizika törvényszerűségei szerint a hő felfele terjed, de szigetelni kell azokat a vízszintes szerkezeteket is, melyek hidegebb terek felett helyezkednek el. Ilyenek a talajon fekvő padlók, de a pince födémek és az árkádok, áthajtók födémei is. Összefoglaló néven utóbbiakat lefele hűlő födémeknek nevezzük. Alapelv, hogy ezeket ugyanolyan mértékben és vastagságban kell szigetelni, mint a fefele hűlő födémeket, vagyis a lapos- és magastetőket.

Alápincézett épületeknél gyakran panaszkodnak a hideg padlókra. Mivel a pincéket a legtöbb esetben nem fűtik, hőszigetelés nélkül a földszinti padló felülete hideg lesz.  Ez nem csak energiaveszteség szempontjából kedvezőtlen, de mivel az emberi test folyamatosan itt van a legközelebb a határoló szerkezethez, hőérzeti problémákhoz is vezethet - vagyis fázni fog  lábunk. Az esetleges penészesedés kockázatáról már nem is kell beszélni. Célszerű még az építés során a födémszerkezetbe elhelyezett terhelhető hőszigeteléssel megoldani ezt.

A homlokzat és a tető megfelelő mértékű hőszigetelésének szükségszerűségét nem kell magyarázni, azt azonban kevesen tudják, hogy egy épület teljes energiaveszteségének közel 20%-a a talaj felé adódik át. Célszerű tehát, hogy ebbe az irányba is megfelelő nagyságú ellenállást állítsunk a hőáram útjába.

A homlokzat és a tető megfelelő mértékű hőszigetelésének szükségszerűségét nem kell magyarázni, azt azonban kevesen tudják, hogy egy épület teljes energiaveszteségének közel 20%-a a talaj felé adódik át. Célszerű tehát, hogy ebbe az irányba is megfelelő nagyságú ellenállást állítsunk a hőáram útjába. Egy talajon fekvő padló esetében a határolószerkezet általánosan a következő rétegekből áll:

- burkolat

- ágyazóréteg

- aljzatbeton

- technológiai fólia

- hőszigetelés

- vízszigetelés

- aljzatbeton

- tömörített homokos kavicságy

-termett talaj

Fűtött tereket elválasztó födémeket többnyire nem szükséges hőszigetelni. A zavartalan nugalom érdekében viszont fontos, hogy a födémek kopogóhang gátlása megfelelő legyen.

Hőhidaknak nevezzük azokat az épületrészeket, ahol könnyebben szökik el a meleg, mint a határolószerkezetek más részénél. Ezeket nem csak az energiaveszteség minimalizálása miatt kerüljük el, hanem azért is, hogy csökkentsük a penészesedés kockázatát. Ilyen kritikus helyek az épületeknél az áthidalók, koszorúk és a lábazat környéke: ezeken a területeken különösen gondosan kell megtervezni s kivitelezni a szigetelést.

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lapostetők hőszigetelésére két alapvető formát ismerünk: az egyenes és a fordított rétegrendet. Szerkezeti kialakításban előbbiek lehetnek egyhéjú melegtetők  (ahol a belső teret csak egy héj választja el a külvilágtól), vagy kéthéjú hidegtetők (a fűtött helyiséget határoló szerkezet és a felső héj között még egy hideg, átszellőztetett légtér helyezkedik el). Az egyenes rétegrendű egyhéjú melegtetők elvi rétegfelépítése a következő:

- felületvédelem, leterhelő réteg, használatot biztosító réteg;
- csapadékvíz-szigetelés;
- gőznyomás-kiegyenlítő réteg;
- hőszigetelés;
- páravédelmi réteg;
- lejtéstadó réteg;
- teherhordó födémszerkezet.

További csoportosításra ad lehetőséget az igénybevétel (nem járható, járható, járműforgalomnak kitett, illetve zöldtető) is, valamint a teherhordófödém típusa (trapézlemez, vasbeton, stb.).

Ahhoz, hogy a betervezett vízszigetelő lemez hosszú távon is kellő biztonsággal is betöltse feladatát az adott rétegrendben, megfelelő mértékű lejtéssel kell rendelkeznie.

Régi épületek felújítása során gyakran előfordul, hogy a födémboltozatok feletti feltöltéseket - statikai okokból, vagy a padlószint változása miatt - el kell távolítani. Ennek pótlásához könnyű, szilárd, a helyszínen elkészíthető anyagra van szükség.

Passzívház

U = 0,10 W/K

A legjobban szigetelő épületek a passzí vházak.

Javasolt érték

U = 0,17 W/K

A MEPS és a MÉVSZ szakmai ajánlása szerint, közel nulla energiafelhasználású épületek esetében ez a javasolt érték.

Rendelet Szerinti érték

U = 0,24 W/K

Minimális érték a jelenlegi jogszabályok szerint.